Serveras månne kåljärpar?

Besökte sonens blivande förskola/skola igår. Love the place. Gammal jugendbyggnad med barn från förskola till åk 6 – totalt 80 barn. Gamla uppstoppade fåglar, fina gamla träskåp, takbårder av snirkliga alfabet. Denna lilla svenskspråkiga byskola ligger smack mitt i Helsingfors, ett par kvarter från vårt hem.  Kan det bli bättre? Det blir med spänning vi i höst ska möta det världsberömda finska skolsystemet, sonen och jag. Bägge lika storögda.

I förskolesalen hade de ett ”matteskåp” och de hade temadagar med ”matteverkstad”. Har man sånt i svenska förskolor?

Skriftliga omdömen fås från årskurs ett. Betyg från årskurs tre. Det svindlar lite för en svensk sjuttitalist som fick sina första betyg i årskurs åtta.

Annonser
Det här inlägget postades i Finska pinnar, Helsingfors, Knoddsen, Kronohagen. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Serveras månne kåljärpar?

 1. Jeanette skriver:

  Spännande! Lovar, det är som att hamna i en ny värld och helt plötsligt så växer de ett snäpp. Vi har inte matteskåp eller temadagar (tror jag). Men de är ute väldigt ofta och har lektioner i naturen. Där leker man in matte och NO-kunskaperna. Tex. prata om vilka djur som lever i skogen, hur många kottar en ekorre äter per dag och så får de plocka ihop dessa kottar, räkna dem och lägga på rad för att se hur lång linje det blir osv. De har även plockat blåbär, räknat dessa och sedan bakat blåbärsmuffin som de fått räkna och dela upp och tagit hem, för att sedan berätta hur många muffin som var och en hemma åt upp. Jonte har superbra lärare, speciellt huvudläraren som är suverän på matte (har hört att hon ska vara en av landets bästa mattelärare). Vet att de varit i Umeå och föreläst om hur de lär ut matte. I förskoleklassen hade de en ”mattepåse” som gick runt som hemläxa. I den var det olika uppgifter som de kunde prova.

  • rostenfranost skriver:

   Låter ju jättebra! En bra lärare är ju helt avgörande. Har de en bra lärarae kan de ju egentligen hålla till i en gammal container och ha jättebra undervisning.

   • Jeanette skriver:

    tyvärr får han en annan lärare nästa år men jag hoppas att det blir som 2:orna i år, de får mattelektioner med Jontes nuvarande lärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s