Tarvas månne en färdbiljett till Finland?

Å vad härligt – äntligen skall finlandsvenskan få den heder och ära den förtjänar! DNs Lotta Olsson efterlyser läsare som kan ta sig an och adoptera ett ord under utdöende och åta sig att använda det minst tio gånger under 2009.

Hallå Lotta, kom till Finland och vifta med öronen! Här kan en cool piercad brutta med ögonen fulla av tonårsangst säga att ”Nåjo, jag är snart aderton år gammal”. I Stockmanns sommarannonser står inte ‘Söndagsöppet! ‘Nej då, där står ”Betjänar även söndagar”. När det i köpcentrumet Forums reklamutrop meddelas om olika fantastiska erbjudanden på kortbyxor (dvs schååååtsh i Sverige) avslutas det inte med något tal om ”shopping”. Nej då: ‘Välkommen på uppköp!’ heter det förstås.

Jag börjar själv bli så hemmadöv att jag knappt urskiljer det som i sverigesvenska öron kan låta gammaldags längre. Men ‘månne’ säger man väl inte så ofta i Sverige? ”Månne int'” säger man hela tiden i Finland. Och korgboll istället för basket! Och kärl istället för skål och byk istället för tvätt och passligt istället för lagom.. ja en massa ljuvliga ord som doftar 50-tal och syrenberså för oss vulgära sverigesvenskar. Kom och lyssna och njut!

Detta inlägg publicerades i Svenska i öst och väst, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tarvas månne en färdbiljett till Finland?

  1. steffanie skriver:

    Du mejlar väl Lotta en länk till detta inlägg?

Lämna en kommentar